САЩ искат да приемем затворници от Гуантанамо

САЩ предлагат на България да приеме затворници от Гуантанамо и очакват решението на премиера Бойко Борисов.
Специалният пратеник на Съединените щати по закриването на Гуантанамо вече се е срещнал с вицепремиера и вътрешен министърЦветанов и е представил информация за конкретни лица, задържани в Гуантанамо, и е помолил правителството да разгледа възможността за преселването на тези лица в България, съобщава Mediapool.
По неофициална информация става въпрос страната ни да приеме до трима души. Още не е известно какъв ще е отговорът на премиера Бойко Борисов.
След встъпването си в длъжност в началото на тази година президентът Барак Обама издаде заповед за затварянето на Гуантанамо до една година. Съгласно неговото решение 60 арестанти трябва да бъдат изпратени в други държави, тъй като в родните им страни са изложени на риск от мъчения и убийство.
„Преселването на задържаните в Гуантанамо е жизнено важно за закриването на местата за задържане, разположени там. Помощта на нашите близки съюзници и партньори ни е нужна, за да постигнем целта, поставена от президента Обама“, се посочва в писмо на Даниел Фрийд до премиера Борисов от 7 декември, с което Mediapool разполага.
В средата на юни страните от ЕС постигнаха съгласие за условията, при които ще приемат на своя територия бивши затворници от центъра за задържане на предполагаеми терористи в американската военна база. САЩ ще предадат на европейски страни онези затворници, които са обявени за „невинни“ от американските власти. Вашингтон се ангажира да предостави информация за заподозрените в терористична дейност затворници на всяка приемна страна, както и в отделни случаи да поеме разходите по престоя им.
По неофициална информаця подобно предложение е отправено и на кабинета на Станишев, но е било отклонено.
Гуантанамо е град в югоизточната част на Куба. Американската база е използвана от военноморската флота на САЩ, като през 2001 г. е изграден и силно охраняван военен затвор. В него са задържани заподозрени в тероризъм и военни престъпления. Третирането на затворниците предизвика скандал, след като стана известно, че някои от тях са били измъчвани по различни начини – физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *