САЩ и ЕС към Либия:Оправдайте българките

Брюксел и Вашингтон се разбраха за „открито небе“ на срещата на върха

САЩ и ЕС искат освобождаване и оправдаване на осъдените в Либия български сестри и палестинския лекар. Това пише в комюнике, прието след вчерашната среща на върха ЕС-САЩ. Според експерти за първи път се говори за оправдаване на сестрите. Използваният израз означава освен оправдаване и освобождаване от претенции, което е важно заради заведените от либийски съд дело за клевета срещу сестрите. „Като потвърждаваме нашето съчувствие към заразените със СПИН деца в Либия, ще засилим нашите усилия за освобождаването и оправдаването на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт въпреки всички научни доказателства“, пише в комюникето.

На срещата в Белия дом участваха Джордж Буш, шефът на Еврокомисията Жозе Дурау Барозу и германският канцлер Ангела Меркел. Те парафираха търговско-икономическо споразумение, с което улесняват бизнеса между двете страни. Създава се специален „трансатлантически икономически съвет“, който ще работи за премахването на търговските пречки между САЩ и ЕС. Това трябва да стане до 2015 г. и ще доведе до увеличаване на БВП в Америка и в ЕС с 3%. В ЕС и САЩ има различни счетоводни стандарти, които също ще бъдат изравнени, което ще улесни покупката и продажбата на фирми отвъд океана.

Освен това Меркел и Буш се договориха за обща политика срещу Китай и Индия, които се считат за най-големите конкуренти.

Но най-големият пробив е подписването на споразумението за „открито небе“. То ще позволи на авиокомпаниите да летят от всяко летище в ЕС до което и да е летище в САЩ и обратно. С него падат ограниченията за броя на полетите, използваните самолети или въздушни коридори. Намаляват се и таксите. Подписването на документа отне 4 години.

Според държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс с него започва „ера на безпрецедентна либерализация на въздушния превоз“.

Не беше подминат и готвеният от САЩ ракетен щит в Източна Европа. Президентът Джордж Буш заяви, че е засилил диалога с Москва. Той се надява да убеди Русия, че намеренията на Вашингтон са приятелски. След разговора си с германския канцлер Буш беше във видимо добро настроение и обясни, че е „вълнуващо и освежаващо“ да се общува с нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *