САЩ и Китай сближиха позиции в Копенхаген

Съединените щати постигнаха „разумно споразумение“ с Китай, Индия и Южна Африка на конференцията на ООН в Копенхаген.
Това съобщи американски официален представител, цитиран от Ройтерс. Постигнатото споразумение не е достатъчно за справянето с климатичните промени, но е „важна стъпка напред“, посочи цитираният източник.
Развитите и развиващите се страни са се споразумели да направят списък на действията и ангажиментите на всяка от страните. Те са се съгласили също да предоставят информация за емисиите си на газове с парников ефект с възможност за международни консултации.
Нито една страна не е напълно доволна от споразумението, но „то е историческа стъпка напред и основа за бъдещ напредък“, заяви цитираният представител. Споразумението беше постигнато вчера след среща на американския президент Барак Обама с китайския премиер Вън Цзябао, индийския министър-председател Манмохан Сингх, южноафриканският президент Джейкъб Зума.
Американският президент Барак Обама заяви, че за първи път в историята всички големи икономики са се съгласили да предприемат действия срещу климатичните промени. Консенсусът ще послужи за основа на глобални действия срещу климатичните промени в идните години, посочи държавният глава.
Той заяви, че заради причини, свързани с времето, ще се върне във Вашингтон преди финалното гласуване на срещата на върха. „Имаме още много неща, които трябва да направим в борбата с климатичните промени“, заяви Обама, подчертавайки, че постигнатият напредък не е достатъчен. Споразумението няма да бъде законово обвързващо, но страните ще трябва да посочат своите цели по отношение на емисиите на газове с парников ефект. Той посочи, че ще бъде трудно и ще отнеме време да се постигне законово обвързващо споразумение за климата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *