САЩ и Китай се обявиха срещу протекционизма

Съединените щати и Китай се обединиха около мнението, че трябва да бъде избягван протекционизмът, а за решаване на търговските спорове да бъдат използвани съответните международни организации.

Това стана по време на разговор във Вашингтон между високопоставени представители на двете страни – постоянният търговски представител на САЩ Роналд Кърк и китайският министър на търговията Чън Дъмин. Срещата бе първа между двамата.

Кърк и Чън обсъдиха още попадналите в задънена улица преговори от цикъла Доха за либерализиране на международната търговия. Един успешен изход от преговорите ще открие нови икономически възможности и ще допринесе за световното развитие и растеж, подчертаха те.

В рамките на посещението на китайския министър на търговията в САЩ компании от двете страни сключиха вчера 32 сделки на обща стойност 10,6 милиарда долара. Конкретни данни за споразуменията не бяха дадени.

Китай отдавна има излишък в търговския си обмен със Съединените щати. Той достигна миналата година рекордните 266,3 милиарда долара и се превърна в източник на напрежение между двете страни.

АП/ Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *