САЩ и Китай сключиха търговски споразумения за $ 250 млрд.

САЩ  и Китай сключиха  редица търговски споразумения за общо 253,4 милиарда долара, обявени от президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Китай Си Цзинпин, предаде Франс прес.Споразуменията в области като енергетиката, автомобилостроенето, аеронавтиката, хранително-вкусовата промишленост и електрониката бяха подписани на среща на двамата лидери в Пекин.
Тръмп увери, че не упреква Китай за огромния му търговски излишък със САЩ, а прехвърли вината върху предишните администрации на САЩ.
„Не упреквам Китай за това. В крайна сметка кой може да упреква една страна, че се възползва от друга страна за доброто на гражданите си? Упреквам обаче предишните администрации, които допуснаха този неконтролируем търговски дефицит да се образува и да нарасне“, каза Тръмп.
Тръмп заяви, че са необходими бързи действия по севернокорейския проблем.
„Времето не стига, трябва да действаме бързо. Призовавам Китай да се ангажира в пълна степен“, каза той и прикани и Русия да окаже натиск на режима на Ким Чен-ун.

Китай и САЩ разполагат с повече сфери за сътрудничество в икономическата област, отколкото за конкуренция, заяви председателят на КНР Си Цзинпин на съвместна пресконференция в Пекин с президента на САЩ Доналд Тръмп, който е на държавно посещение в Китай, предаде ТАСС. Си Цзинпин изтъкна, че в близките 5 години Китай ще внесе продукция за 8 трилиона долара, а гражданите на КНР ще направят над 700 милиона задгранични пътувания. „Това означава огромен потенциал за икономическото сътрудничество между нашите страни“, отбеляза той.
По-рано вчера, по време на срещата си с Тръмп китайският лидер заяви, че търканията в търговско-икономическите отношения между двете страни са неизбежни, но трябва да се решават чрез диалог.
Китай няма да се отказва от реформите и ще увеличи степента на отвореност на националната икономика, увери Си Цзинпин на съвместната пресконференция с Тръмп. „Работещите в Китай чуждестранни компании, включително американските, ще намерят тук по-отворена, прозрачна и регулирана бизнес среда“, посочи китайският президент. Той уточни, че реформите ще засегнат пазарното регулиране, финансовата, инвестиционната и данъчната сфери, както и държавните предприятия.
Си Цзинпин окачестви посещението на Тръмп в Китай като успешно и го нарече „историческо събитие“. „Ние заедно набелязахме направленията и разработихме пътна карта за развитието на китайско-американските отношения. Ние ще работим със САЩ така, че консенсусът, който постигнахме, да донесе още по-голяма полза на нашите страни и на хората по цял свят“, отбеляза китайският лидер.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *