САЩ и Куба възстановяват посолствата си

Съединените щати и Куба официално ще възстановят дипломатическите си отношения, прекъснати преди повече от пет десетилетия, и ще отворят отново посолствата си в съответните столици.

Външният министър на Куба Бруно Родригес ще присъства на издигането на кубинското знаме в посолството на Хавана в Куба, като след това е предвидена среща между него и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Това е първото официално посещение на кубински външен министър след къбинската революция от 1959 г.

На тържествената церемония в мисията се очакват около 500 гости, предаде „Ройтерс“.с

„Това е исторически момент“, каза дългогодишният кубински дипломат и анализатор Карлос Алсугарай, като добави, че сега започва трудната част: да се решат щекотливите спорове – като взаимните претенции за икономически репарации, настояването на Хавана за край на 53-годишното търговско ембарго или американските призиви към Куба да подобри човешките права и демокрацията.

„Значението на отварянето на посолствата се състои в доверието и уважението, с което двете страни се отнасят една към друга.Това не значи, че няма да има конфликти – неминуемо ще има – но начинът, по който ги третираме се промени коренно“, добави Алсугарай.

Икономическото ембарго на САЩ срещу Куба за момeнта остава в сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *