САЩ и Русия дадоха сигнал за разведряване на отношенията

САЩ и Русия дадоха сигнал, че са готови да започнат разведряване в двустранните отношения на приключилата вчера в Мюнхен конференция за сигурността, отбелязва АФП.
Пръв протегна ръка американският вицепрезидент Джо Байдън. Неговото изказване беше най-очакваното събитие на форума, на което присъстваха канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Никола Саркози, председателят на парламента на Иран Али Лариджани и политици от ЕС. Те очакваха да чуят какви ще са новите външнополитически приоритети на президентската администрация на Белия дом.

„Последните няколко години имаше опасни тенденции в отношенията между Русия и НАТО. Време е, перифразирайки президента Обама, САЩ и Русия да натиснат бутона reset и да намерят области, в които могат и трябва да работят заедно“, призова Байдън. В същото време съветникът по националната сигурност на Обама ген. Джеймс Джоунс заяви в интервю за „Обзървър“, че се замразяват плановете на Пентагона за разполагане на части от противоракетния щит в Полша и Чехия – проект, който беше остро критикуван от Москва.

Руският вицепремиер Сергей Иванов приветства изразеното от Белия дом желание за подобряване на двустранните отношения. Запитан от журналисти какви ще са конкретните стъпки на Кремъл в отговор на предложението на Белия дом, Иванов предпазливо отбеляза, че това не е „ориенталски пазар, за да търгуваме“. Наблюдатели обаче коментират, че все пак Москва се отказа да разполага ракетния комплекс „Искендер“ в Калининград именно в отговор на решението на Вашингтон да замрази разполагането на ракетния шит в Централна Европа.

Според „Блумбърг“ основните конфликтни точки между Москва и Вашингтон остават присъединяването към НАТО наГрузия и Украйна и протестите на Белия дом срещу едностранното признаване от Москва на сепаратистките грузински области Абхазия и Южна Осетия.

Според Ройтерс САЩ се нуждаят от подкрепата на Русия за оказване на натиск върху Иран за спиране на ядрената програма. Байдън еднозначно показа скъсване с политиката на Джордж Буш и предложи преговори на Техеран под заплахата режимът на аятоласите да се окаже под още по-тежки санкции. Германският канцлер Ангела Меркел също изрази надежда за разрешаване на проблемите по мирен път, но и тя заяви готовност за затягане на санкциите срещу Иран при липса на напредък на преговорите.

Обама реформира Съвета за национална сигурност
Президентът на САЩ Барак Обама планира да увеличи броя на членовете на Съвета за национална сигурност и да разшири правомощията му при изработването на стратегия за действие спрямо широк кръг вътрешни и международни въпроси, писа в. „Вашингтон пост“. Според плановете на Обама неговите членове трябва да разискват проблемите на XXI век като киберсигурността, енергетиката, промените в климата, изграждането на инфраструктурата. За целта към съвета трябва да бъдат привлечени и представители на министерствата на енергетиката, търговията и финансите, както и Агенцията за борба с наркотиците.

Източник: www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *