САЩ нямат алтернатива

Последните няколко седмици не бяха най-добрите за световната суперсила. Въпреки това, от цялата ярост и объркване във Вашингтон, които заплашиха САЩ с фалит, стана ясно едно – това е глобалният финансов и икономически лидер, и той няма алтернатива.

Кризата в американската политика и значителното отделяне на Вашингтон от останалата част от света са очевидни, пише Дейвид Марш в MarketWatch.

Както Уинстън Чърчил беше казал – американците правят правилното нещо, едва след като са опитали всичко друго. Това даде повод на китайската информационна агенция Xinhua да обяви, че светът трябва да се деамеракинизира.

Истината обаче е, че ще минат години преди юанът да се превърне в истинска световна валута. За момента китайците знаят, че нямат друг избор освен долара и за това продължават да купуват американския дълг.

Европейците за пореден път погледнаха снизходително към другия бряг на океана, но американизацията на света е до голяма степен по тяхна вина. Тяхната неспособност за решаване на кризата в еврозоната затвърди мястото на еврото като локална валута и отново даде подкрепа на долара в качеството му на основно средство за глобална търговия.

Парадоксално, но колкото по-големи проблеми имат САЩ, толкова по-стабилен е доларът. Нещата не са се променили толкова много от 1971 г. насам , когато европейците критикуваха решението на президента Ричард Никсън да изведе щатската валута от Златния стандарт.

Сега повече от тогава САЩ се чувстват като глобален хегемон. А независимо от ставащото във Вашингтон водещите американски корпорации показват, че най-голямата икономика в света набира сила.

Както китайците, така и европейците са изправени пред много по-трудни и противоречиви ситуации.

За да може Китай да продължи да настига САЩ, комунистическата партия ще трябва да се откаже от значителна част от контрола си върху икономиката на страната.

Европа е в още по-нестабилното състояние. Еврото се крепи на смесица от компромиси, без различията между отделните страни-членки да са преодолени.

Изборите през май следващата година за Европейски парламент – институцията, която трябва да съгради отново обединението на Европа, вероятно ще покажат в пълен размер проблемите на еврозоната.

Нито китайците, нито европейците могат да пречупят господство на долара. Само американците могат да направят това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *