САЩ окупирали Ирак под ”фалшив претекст”

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадеи обвини САЩ, че са използвали „фалшив претекст“, за да окупират Ирак, съобщи ДПА, на която се позова БТА.
В реч пред Общото събрание на ООН Барадеи подчерта, че започналата през 2003 г. интервенция в Ирак е струвала „живота на стотици хиляди хора“. „Винаги ще скърбя заради трагичната война, разпалена в Ирак“, подчерта генералният директор на МААЕ.
„Това бе направено под фалшив претекст и без разрешението на Съвета за сигурност на ООН“, подчерта той. Ел Барадеи напуска поста си след 12 години начело на МААЕ и това му позволява да проявява по-малко сдържаност в критиките си по адрес на САЩ, посочва ДПА.
Миналата година той стана и лауреат на Нобеловата награда за мир. Експерти на МААЕ и на ООН не са намерили никакви доказателства, че иракската ядрена програма е включвала и производството на оръжие за масово унищожение. „Фактът, че впоследствие беше потвърдена правотата на изводите, направени от МААЕ, не е утеха за мен“, заяви Ел Барадеи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *