САЩ отново са на прага на технически фалит

Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър поиска от Конгреса да увеличи тавана на възможния държавен дълг, с което страната ще избегне технически фалит. В момента този предел е фиксиран на ниво $12,1 трлн. и както се очаква през октомври ще бъде надхвърлен.
Ако Конгресът не удовлетвори тази молба, Вашингтон няма да е в състояние да обслужва плащанията по облигациите си, в които са фокусирани резервите на редица чужди държави и финансови корпорации. Не е изключено за първи път в следвоенната история на САЩ държавният дълг да надхвърли 100% от брутния вътрешен продукт.
САЩ вече години наред са абсолютен световен шампион по размера на номиналния си държавен дълг. Той се покачи от 33% от БВП през 1980 година до 56% от БВП през 1990 г. и надхвърли 70% от БВП през 2008 година. Въпреки това съотношението на държавния дълг към БВП на САЩ не е рекордно. Дългът на Италия спрямо брутния вътрешен продукт на Апенините през миналата година надхвърли 103 на сто, в Япония – 170 процента, в Зимбабве – 241%.
В САЩ най-голямото съотношение дълг – брутен продукт е било през 1946 година – 121 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *