САЩ отхлабиха санкциите срещу Huawei

Администрацията на президента Доналд Тръмп обяви, че ще отхлаби значително забраната на американски компании да търгуват с Huawei, пише Financial Times. Рестрикциите обаче ще останат за продукти, които правителството смята за заплаха за националната сигурност – и в частност телекомуникационното оборудване, произвеждано от китайската компания.

Резултат с изображение за тръмп

Официалното решение, обявено от търговския министър Уилбър Рос, е голяма победа за технологичните компании в САЩ, които прекараха близо месец и половина в лобиране за отпадане или ограничаване на забраната за търговия с Huawei. Сред засегнатите американски фирми бяха гиганти като Google, Intel, Qualcomm и други. Решението за ограничаване на забраната бе взето първоначално по време на среща между Тръмп и китайския президент Си Дзинпин на среща на Г-20 в опит да се възобновят преговорите за обширна търговска сделка между двете страни, информира capital.bg.

„За да вкара на практика директивата на президента от срещата преди две седмици, министерството ще издава лицензи там, където няма заплаха за националната сигурност на САЩ“, коментира в свое изявление Рос.

Голямото „но“

Важен детайл в случая е, че Huawei не отпада от черния списък за търговия на САЩ, а ще бъдат издавани отделни лицензи на компаниите – т.е. търговията ще продължи да бъде силно регулирана от страна на правителството, което ще решава в кои случаи има или няма заплаха за националната сигурност. „Трябва да сме сигурни, че не трансферираме приходи от американски към чужди фирми“, коментира още Рос. „Huawei остава в списъка ни и споразумението не променя изискването за лицензи от страна на министерството.“

Най-големите губещи от пълната забрана бяха производителите на чипове като Intel, Qualcomm и други, както и софтуерни разработчици, като Google, която първоначално отне възможността на Huawei да използва операционната система Android, която задвижва всички смартфони на компанията. Сега китайската компания, която е най-известна на масовата публика именно със смартфоните си, ще може да ползва операционната система, което решава и един голям належащ проблем – предстоящата след месеци премиера на следващия флагшип модел на компанията Mate 30.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *