САЩ планират да купуват акции във финансови институции

Американското правителство обяви, че взима разностранни мерки за стартиране на спасителния план за 700 млрд. долара и търси най-добрия начин за придобиване на мажоритарен дял от акциите на множество банки, предаде Асошиейтед прес. Правителствени служители съобщиха, че е избран екип от временни мениджъри, набрани от външни фирми, които ще помогнат за стартирането на програмата.

В началото на октомври двете камари на американския конгрес приеха плана за американското правителство в подкрепа на финансовия сектор на стойност 700 млрд. долара. Той бе подписан от президента Буш и превърнат в закон на 3 октомври.

На срещата на държавните лидери на страните от еврозоната на 12 октомври също бе постигнато съгласие за общи действия в подкрепа на финансовия сектор. Всички приеха определен пакет от мерки, целящ да възвърне доверието във финансовата система. Новите процедури ще действат до 31 декември 2009 г., заяви след срещата френският президент Никола Саркози.

Германското правителство ще предложи на депутатите план за спасяване на банките, който включва гаранция от 400 милиарда евро за междубанковите заеми и 80 милиарда евро за рекапитализация на изпадналите в затруднение банки.

Френската държава ще предостави гаранция на междубанковите заеми от 320 милиарда евро, съобщи френският президент след заседание на правителството. Освен това Франция ще предостави до 40 милиарда евро гаранции за рекапитализация на изпитващите затруднение банки, каза още френският президент.

Испанското правителство на социалиста Хосе Сапатеро съобщи, че ще гарантира междубанкови заеми на стойност до 100 милиарда евро през 2008 г. Австрия пък ще гарантира междубанкови заеми до 85 млрд. евро.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *