САЩ приключват с кризата, в Европа развръзката предстои

По-малкото дни на търговия и това, че много от финансовите играчи все още карат ски в зимните курорти, ограничиха дневните обеми и направиха пазара силно податлив на слухове и по-малко на фундаментални новини.

А във вторник водещите фондови индекси в Ню Йорк отвориха с огромен ръст спрямо нивата им от петък, след като бяха изпълнени поръчките от слеборсовата търговия в последната сесия на миналата година и предборсовата търговия в първия на 2012 г.
Покриването на къси позиции от предходния петък и отварянето на дълги във вторник повдигнаха стремително пазара. Така индексът на сините чипове DOW стартира годината с ръст от близо 250 пункта спрямо нивата от затваряне от последния ден на 2011 г. И през цялата седмица индикаторът малко по-малко свиваше този скок.
Вчера Dow Jones Industrial Average падна с 0.45%, до 12 360 пункта, губейки 50 пункта спрямо нивата на отваряне във вторник, но реализира седмичен ръст от 1.2%.  В същото време технологичният индекс Nasdaq покачваше през седмицата, като прибави 12 пункта към скока от вторник. Възходящото движение се дължи на позитивните очаквания за финансовите резултати на компаниите от последното тримесечие на 2011 г.  Nasdaq Composite нарасна в петък с 0.16%, до 2 674.22 пункта и реализира седмичен ръст от 2.7%. Широкият фондов индекс S&P 500 се понижи вчера с 0.25%, до 1 278 пункта, но благодарение на високия си старт във вторник спечели 1.6% през седмицата.
Под най-силен натиск бяха акциите на компаниите с големи експозиции в Европа. Опасенията за ситуацията на Стария континент се превърнаха в основен негативен фактор, тежащ на пазарите през тази седмица. Въпреки силните позитивни фундаментални новини от САЩ инвеститорите са притеснени от новите проблеми, които постоянно възникват в Европа.
Данните, публикувани в петък показаха, че безработицата в САЩ е намаляла през декември до 8.5 на сто – най-ниското ниво, откакто Барак Обама влезе в Белия дом на 20 януари 2009 година, а американската икономика е създала 1.9 млн. нови работни места през 2011 г.  Новини които в друга ситуация биха довели до силно рали на пазара, а не до спад на два от индексите. Но инвеститорите се притесняват за дълга на Франция, чиято доходност рязко се покачи, банките в Испания, които трябва да наберат 50 млрд. евро нов капитал и това дали Унгария няма да е следващата Гърция.
Ако финансовата система на централноевропейската страна се срине, тя ще повлече и банките в Германия, Италия и най-вече Австрия. Тези страхове дадоха стабилна основа за силна атака срещу европейската валута. Еврото падна в петък до 1.27 долара за първи път от септември 2010 г. През седмицата единната валута загуби 1.7% от стойността си срещу американските пари.  Индексът на Nasdaq, който отразява движението на щатския долар срещу 6 основни валути – евро, паунд, йена, канадски долар, франк и шведска крона, покачи с 0.44% в петък и с над 1% през седмицата, достигайки 81.24.
Възходът на долара, който е подкрепен както от засилването на фундаментите на американската икономика, така и в качеството си на резервна валута, от несигурността в еврозоната, оказа натиск върху суровините.
Златото поевтиня в петък с 0.17%, до 1 617 долара за тройунция, а петролът загуби 0.3%, до 101.56 долара за барел с доставка през февруари.  Въпреки понижението на цената им в петък, през седмицата петролните фючърси добавиха 2.8% към стойността си, след ръст от 8.2% през 2011 г.
Цената на черното злато получава подкрепа от възхода на американската икономика и от оръжейните демонстрации и заплахи от Иран, чиито петролен износ е подложен на ембарго от САЩ и ЕС, в което се включват все повече други страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *