САЩ протягат ръка към българската енергетика

Има много големи възможности за инвестиране, oбсъдихме преди всичко значението на енергийната диверсификацията, заяви държавният секретар Джон Кери в София, след срещата си с премиера Бойко Борисов.

„Няма никакво съмнение има много големи възможности за инвестиране“, каза той. „Никоя страна не бива да бъде зависима от една друга страна за енергийната си независимост“.

САЩ са готови да помогнат на България да привлече инвестиции и да създаде план за енергийното бъдеще на страната.

„Ще изпратим енергиен експерт в България, който ще помогне да се разработи план какво да се направи в бъдеще“, заяви Кери.

Експертът ще работи с Министерството на енергетиката, като в процеса ще бъде включена и американската банка за инвестициив чужбина–Eximbank.

Според Кери е ключово да има прозрачност на процеса и колкото по-бързо се въведат необходимите реформи, толкова по-бързо ще се създадат възможности за въпросните инвестиции.

Американският държавен секретар обяви, че е впечатлен от българския премиер: „Впечатлени сме от програмата и плановете на българския премиер Бойко Борисов“, каза Кери.

„Виждаме екип, решен да постигне напредък. Виждаме, че премиерът осъзнава колко е важно за България да има енергийна диверсификация. И за България е важно да има яснота за суверенитета ѝ. Решенията, които предстои Борисов да вземе, изискват все по-голяма обратна връзка от Европа“.

Очевидно Кери стартира от нашата страна кампания за лобиране за износ на американски нефт и втечнен природен газ на европейските пазари, влизайки в пряка конкуренция с Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *