САЩ разбулват финансовото състояние на банките, за да не изгонят инвеститорите

Администрацията на американския президент Барак Обама смята да разкрие подробности отматериалното състояние на топ 19-те банки в САЩ в опита си да възстанови доверието във финансовата система на страната, пише днес в. „New York Times“.
Правителството умува дали да не разкрие повече подробности от т. нар. от тях „стрес-тест“ след окончателното му приключване заради реалната опасност потенциалните инвеститори да „избягат“, ако около банковата система има прекалено много тайни.
Само че кабинетът си остави вратичка и не уточни точно колко ще повдигне завесата, за да не се окаже, че някои от финансовите институции няма да преминат изпитанията на кризата въпреки оказаната помощ, тъй като са твърде слаби.
Властта в САЩ е сигурна, че всички банки ще преминат теста, само че някои от тях ще получат повече държавни средства от други. Това, обаче, не е гаранция за категоричната уязвимост на институциите, имайки предвид, че правителството може и да не каже пълната истина.
Финансовото министерство и Федералният резерв изрично са предупредили мениджърите да не оповестяват публично каквато и да било информация преди решение на кабинета, за да не се интерпретира тя погрешно и да не се предизвика хаос на пазарите.
Финансовото министерство потвърди, че оценките все още не са готови и обеща, че ще уведомява за всяка нова финансова инжекция, предоставена от регулаторните органи на банки в риск, ако се случи така, че кризата се проточи във времето.
Анализатори коментират, че обещанието на американската администрация е свързано сдействията на Goldman Sachs, които успешно си набавиха свежи пари от продажбата на акции и заявиха, че ще върнат 10-те милиарда долара, получени по програмата на Фед. Това подейства като уверение, че гигантът ще оцелее и се оказа плюс за пазарната капитализация на банката.
Несъмнено и другите банки в САЩ ще поискат по същия начин да избегнат риска от отлив на инвеститори и капитали.
Изявлението на Goldman Sachsавтоматично акцентира върху проблема как и при какви условия спасените с държавни пари банки ще връщат заемите си. Разбира се, от правителството умело отклониха вниманието на хората към новата си идея за прозрачност на информацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *