САЩ разширяват програмата за стимулиране покупката на автомобил

Американският Сенат вероятно ще одобри разширяване на схемата за подпомагане закупуването на нов автомобил с 2 милиарда долара до края на седмицата, предаде Ройтерс.
Само за месец програмата успя да подкрепи продажбите на автопроизводителите в САЩ. „Добавката“ към програмата бе одобрена от Камарата на предсатвителите през миналата седмица.
Според сенатор Хари Рийд, одобрение ще бъде дадено, тъй като програмата има достатъчно поддръжници. Той добави, че въпросът ще бъде разгледан до края на седмицата, като идеята е казусът да бъде решен в петък – последният работен ден на Сената преди традиционната ваканция.
Федералните власти предлагат 4 500 долара помощ за всеки желаещ да си закупи нов икономичен и екологичен автомобил, а стария да предаде за рециклиране. По данни на Департамента по транспорта, програмата е подпомогнала продажбата на 160 000 нови автомобила само от 1 юли насам.
До юни, заради свитото кредитиране и затягането на портфейлите, автоиндустрията буквално издъхваше, след като продажбите се сринаха до рекордно ниско ниво.
Американците, обаче, предпочитат да заложат на автомобили чуждо производство. В топ десет на производителите, предпочетени при закупуване на автомобил по държавната схема за подпомагане, влизат шест отвъдокеански компании. Лидер е Тойота (Toyota) с моделите си Prius, Camryи Corolla, следвана от Хонда (Hondа) с моделите Civic and Fit.
На трето място в предпочитанията на американския потребител се нарежда южнокорейският концерн Хюндай (Hyundai) с модела Elantra. От американските автопроизводители сериозен пробив прави Форд (Ford), представен от Escape и Focus.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *