САЩ: Републиканци и демократи се споразумяха за тавана на дълга

Обама обяви споразумението на пресконференция в Белия дом, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Споразумението предвижда увеличаване с 2,1 трилиона долара на сегашния таван на държавния дълг от 14,3 трилиона долара, съобщи Франс прес, като се позовава на пожелал анонимност американски представител.
Съгласуваният пакет от мерки ще позволи на правителството да изпълнява финансовите си задължения до края на 2012 г. Предвиденото поетапно съкращаване на бюджетните разходи на обща стойност 2,5 трилиона долара включва намаляване на разходите за отбрана с 350 милиарда долара за 10 години, е посочил същият източник.
Сенатът на САЩ може да гласува още днес постигнатото тази нощ след тежки преговори компромисно споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг и избягване на неплатежоспособност, съобщил източник от Конгреса, цитиран от Ройтерс.
Преди дниБарак Обама се закани, че ако не бъде постигнат политически компромис между демократи и републиканци в Конгреса за повишаване на тавана на вътрешния дълг, това ще нанесе „неизчислима вреда“ на САЩ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *