САЩ са най-големият износител втечнен природен газ

САЩ могат да се превърнат в най-големия износител на втечнен природен газ (LNG) в света през 2022 г., се посочва в годишната прогноза за развитие на пазарите на LNG на концерна „Шел“ (Shell), цитирана от ТАСС и БТА. През 2021 г. САЩ са увеличили доставките на LNG с 24 милиона тона.Спряха два големи товара с втечнен газ от САЩ заради коронавируса:: Investor.bg

Изминалата година бе белязана от растеж на износа на LMG въпреки редица непланирани спирания на производствените мощности, повлияли на възможностите за доставки. САЩ са начело в увеличението на доставките на LNG и се очаква през 2022 г. те да станат най-големият износител на LNG в света, сочи докладът, информира economynews.bg.

Китай и Южна Корея са регистрирали най-голямо търсене на LNG в света през миналата година. Пекин е увеличил вноса на LNG с 12 милиона тона – до 79 милиона тона, надминавайки Япония и така се е превърнал в най-големият вносител на LNG в света.

През 2021 г. са били сключени дългосрочни договори с китайски купувачи за доставка на над 20 милиона тона LNG годишно. Това е доказателство, че LNG продължава да играе важна роля за прехода на ключови промишлени сектори в Китай от въглища към газ и постигането на целта за въглеродна неутралност към 2060 г., отбелязва „Шел“.

Рекордни доставки на втечнен газ от САЩ за Европа - Фактор

LNG засилва и ролята си на резервен енергоносител в случай на спиране на доставките на енергия . Така през 2021 г. Бразилия е увеличила трикратно покупките на LNG – до над 7 милиона тона, тъй като продължителната суша е довела до намаляване на производството на електроенергия от водноелектрическите централи, се посочва в доклада.

Тъй като сега страните се насочват към създаване на нисковъглеродни енергийни системи и достигане на чисти нулеви емисии, е необходимо да се съсредоточат върху използването на по-чисти видове газ и мерки за декарбонизацията му. Това ще помогне LNG да да остане надежден и гъвкав източник на енергия в продължение на десетилетия, каза директорът на „Шел“ за газовия бизнес, възобновяемите източници на енергия и енергийни решения Ваел Саван.

В края на 2021 г. САЩ са се наредили на трето място по износ на LNG в света след Австралия и Катар, припомня ТАСС.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *