САЩ се готвят да залеят света с евтин петрол

Петролните компании взимат лицензи за износ на американски суров петрол с рекордни темпове, след като рязкото увлечение на добива от шистови находища доведе до значително нарастване на доставките на суровината в САЩ.

Правителството във Вашингтон отпуска 103 лиценза за износ на суров нефт през настоящата фискална година, започнала през октомври, спрямо едва 66 лиценза през миналата година, съобщава Financial Times.

Огромното нарастване на производството в щати като Тексас, заедно с ограниченията за доставка на петрол с танкери до рафинериите по крайбрежието на Мексиканския залив, водят до това, че американският лек суров петрол се търгува със значителна отстъпка от нефта, изнасян от Персийския залив и от сорт Брент, добиван в Северно море.

Очаква се през тази година само щатският износ на петрол за Канада да достигне 200 000 барела на ден, което би било най-високото ниво от поне десетилетие насам.

Данните по държави показват, че Бюрото за промишлеността и сигурността на САЩ е издало през миналата година и лицензи за износ на петрол към Китай, Италия, Мексико, Южна Корея, Панама, Сингапур и др.

Днес фючърсите на сорт WTI с доставка през януари поскъпват с 1.08%, до 98.39 долара за барел, докато цената на контрактите за сорт Брент пада с 0.22%, до 109.15 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *