САЩ се нуждае от банкнота с номинал 1 млн. долара

 
Време е да се мисли мащабно!
Преди 40 години правителството на САЩ заяви, че банкнотата с най-висок номинал в обръщение ще е 100-доларовият копюр. Днес, когато американската централна банка полага какви ли не усилия за изход от кризата, е време да се преразгледа решението.
При това да се възродят банкноти от 10 хил. и 100 хил. долара, познати в историята на САЩ, е недостатъчно, пише колумнистът в Bloomberg News Дейвид Рейли.
В тази икономическа ситуация в Америка, която може да се характеризира с въпроса: „Братле, ще ми услужиш ли с едни трилион долара?“, трябва да се мисли глобално! В този ред на мисли банкнотата от 1 млн. долара ще се впише чудесно в пейзажа, отбелязва журналистът.
Приблизително 211 млрд. долара разделят стойността на дълга на САЩ от наложения таван за кредитен лимит, информира вчера CNNMoney.com. След поредната седмица на големи продажби на дълг от страна на Министерството на финансите, тази разлика вероятно ще се стопи значително до петък. Очаква се, че определеният таван на дълга от 12.104 трлн. долара може да бъде достигнат до края на ноември. Също така се прогнозира, че предстои вдигане на лимита, както е правено повече от 90 пъти от 1940 г. насам. Осем от тези увеличения са направени от 2002 г. до днес.
Ако новата валута бъде пусната в обращение, то хората с принос за спада на долара, ще получат уникалната възможност да се превърнат в „лицето“ на новия копюр. А списъкът на кандидатите, предлагани от автора, е доволно голям.
Бедни ми доларе!
За последните две седмици доларът падна с почти 3% спрямо кошницата от шест основни валути в света. От март „гущерът“ се обезцени с близо 20% спрямо еврото. Да припомним, че миналата седмица валутната двойка EUR/USD проби за първи път от август 2008 г. нивото от 1.5 долара за евро.
Търсенето в Google по критерия „колапс на долара“ нарасна двойно от 2008 г. насам, пише Clusterstock.
А да си възвърне доларът загубените позиции, няма да е лесно. Американските политици и икономисти де факто се застъпват за понижаване курса на националната валута, за да спасят икономиката на САЩ и да е направят много по-конкурентоспособна, каза наскоро в интервю за Bloomberg News инвеститорът и аналитик Марк Фабер.
Според автора този курс на вятъра предвещава спад за долара и галопираща инфлация. Ето защо е добре да се помисли за емитирането на банкнота с номинал 1 млн. долара.
Списък на кандидатите
Заслуга да украсява новият копюр има управителят на ФЕД Бен Бернанке, който на шега предложи на Централната банка да зисипе страната с долари от вертолет, за да се справи с кризата. От своя страна ФЕД пусна печатницата за пари и заля с ликвидност банки и пазари. При това управителят на ФЕД обяви, че при първите заплахи от инфлация излишните пари могат бързо да се изтеглят от системата, напомня Bloomberg.
Претендент за лицето на копюра може и да е Бърнард Мадоф, основателят на най-голямата в историята финансова пирамида.
Сред достойните личности попада и бившият американски президент Джордж Буш – младши. Заради политиката му за намаляване на данъчното бреме и участието на страната във военни операции, бюджетният дефицит на Щатите се разрастваше, с което се създаде заплаха пред стабилността на курса на долара.
За отслабването на долара може да се обвини и Китайската народна банка, която в течение на години кредитира безспирно американската икономика.
Сред претендентите за нумизматичния портрет се бори и друг един бивш президент на САЩ – Ричард Никсън, тук е и председателят на финансовия комитет в долната камара на Конгреса Бърни Франк. Може ли да се мине и без бившия управител на ФЕД Алън Грийнспан.
Авторът на статията предлага и всеки един редови американец да погледне в мъничко огледалце. Там той трябва да види собственото си изображение, защото избирателите също носят отговорност за действията на политиците. И точно те, като потребители, с радост са подкрепяли кредитната вакханалия, довела до сегашните финансови затруднения на страната им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *