САЩ удариха тавана на дълга

Държавният дълг на САЩ достигна вчера лимита, установен със закон от Конгреса, съобщиамериканскотофинансово министерство.

За да може държавните институции да продължат да функционират ще бъдат предприети „извънредни мерки“.

Финансовият министър Джак Лю се надява, че републиканското мнозинство в Конгреса ще прояви разбиране и ще гласува ново повдигане на тавана на дълга.

При обсъждането на бюджета за фискалната 2016 г., която стартира на 1 октомври, републиканците и демократите бяха на диаметрално различни позиции по въпроса както за бюджетния дефицит, така и по отношение на разходите за отбрана, образование, здравеопазване и т.н.

Финансовият министър Джак Лю още през декември предупреди законодателите за достигане на тавана на дълга, напомняйки им, че повишаването на лимита не означава разрешаването на допълнителни разходи.

Засега не е ясно дали републиканците са готови на отстъпки, за да не се повтори финансовата криза през октомври 2013 г.

Тогава федералните учреждения затвориха врати за 2 седмици заради липса на средства. В крайна сметка между републиканци и демократи бе постигнат компромис и бюджетът беше приет.

Настоящата дългова криза вероятно също ще достигне своя пик през октомври. До тогава финансовото министерство може да запазва платежоспособността на държавата с преразпределяне на разходите и отлагане на плащания. След това за САЩ има реалната опасност да фалират по държавния си дълг.

В момента той възлиза на 18.155 трилиона долара, като планираният дефицит за фискалната година е на стойност 477 млрд. долара. Съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт на САЩ е 103%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *