САЩ ще доставят на Бахрейн оръжия за над 3,8 млрд. долара

Държавният департамент на САЩ одобри цялостен пакет от оръжейни доставки за Бахрейн на стойност над 3,8 млрд. долара. Той включва изтребители F-16, ракети и патрулни катери, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс. 

Одобрението съвпада със записка, изпратена от Държавния департамент до Конгреса, който миналата година отложи подобна оръжейна сделка заради опасения относно правата на човека в малката островна монархия от Залива.

Бахрейн ще закупи от САЩ 19 изтребителя F-16V, произведени от компанията „Локхийд Мартин“, на стойност 2,7 млрд долара, два 35-метрови катера, въоръжени с картечници, 221 противотанкови ракети на компанията „Рейтиън“. Отделно от това ще бъдат модернизирани наличните вече изтребители F-16 на Бахрейн за сума от 1,8 млрд, информира investor.bg.

През май президентът Доналд Тръмп, след среща с краля на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халифа, състояла се в Саудитска Арабия, каза, че отношенията с тази страна се подобряват. Официални американски представители, цитирани от Ройтерс, казаха, че САЩ имат редовни дискусии с Бахрейн по въпроса за човешките права и политическите реформи и продължават да настояват пред неговото правителство да полага усилия за укрепване на регионалната сигурност.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *