САЩ ще инвестират над 1 млрд. у нас

„Локхийд Мартин“ предлага на армията ни изтребители F-16

Над $1 млрд. ще инвестират американски компании у нас, ако кабинетът избере щатския изтребител F-16 за модернизацията на нашите военновъздушни сили (ВВС). Това заяви Уилям Перкинс, вицепрезидент за Централна Европа на „Локхийд Мартин“ (LM). Перкинс представи официално най-популярния многоцелеви изтребител в света.

Инвестициите ще дойдат по линия на т. нар. офсетни програми на LM, заяви Перкинс. Ако компанията получи поръчка да достави 16-20 изтребителя F-16 за българските ВВС, тя ще осигури инвестиции от други щатски компании в българската икономика. Перкинс даде за пример сделката с полските ВВС за 48 F-16, след която LM уредила изграждането на завод на „Дженерал Мотърс“ за сглобяване на „Опел“ в Полша.

„Локхийд Мартин“ има 40-годишен опит в офсетните програми в над 40 държави. Инвестициите при всяка от тях възлизат между 30% и 170% от стойността на поръчката. Българското правителство поискало инвестициите по офсетни програми у нас да са поне 80% от цената на сделката за F-16, обясни Перкинс. Базовата цена на един изтребител е около $45 млн. С пълно бойно снаряжение стойността скача на около $68-70 млн. Така стойността на сделката ще се движи между $1,088 млрд. и $1,4 млрд. Това ще рече, че по директни и косвени офсетни програми други щатски компании ще инвестират у нас между $870 млн. и $1,120 млрд. Сред областите за инвестиции е изграждането на база за ремонт и поддръжка на F-16, мощности за производство на резервни части за изтребители, за сглобяване на автомобили и др.

Очаква се конкурсът за избор на многоцелеви изтребител за българските ВВС да бъде обявен до Нова година и да приключи до средата на 2007 г.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *