СБ: България да се подготви финансово за справяне с бедствия

България, която се намира в един от най-изложените на опасности от земетресение райони на Балканите, трябва да действа бързо, за да се подготви финансово за възможно голямо природно бедствие, се казва в доклад на Световната банка.

Банката, която работи по създаването на фонд, в който да бъдат събрани средства за борба с природни бедствия в Югоизточна Европа, счита, че при голямо земетресение в столицата на България София, загубите могат да достигнат до 5 милиарда долара или около 11% от БВП. „България е една от най-изложените на опасности от земетресение страни в региона и до този момент финансовите средства за справяне с опасност от природни бедствия са много малки“, съобщи Еужен Гуренко, един от авторите на доклада. „Каквото е възможно да се направи, трябва да се направи скоро. България, която има население по-малко от 8 милиона души, пострада от серия от земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер в началото на 20- век. Последното голямо земетресение от 1986 г. разруши 80% от сградите в засегнатия регион на Стражица, посочват авторите на доклада.

Застраховките на недвижимо имущество в България и другите бивши комунистически страни от Източна Европа намаляха чувствително през последните 18 години главно заради намаляването на доходите. Само около 9% от собствениците на жилища в България имат застраховка срещу обикновени природни бедствия и дори по-малко – около 6% за катастрофални природни бедствия, сочи проучване на Иншурънс Регулатор. България бе връхлетяна от най-големите наводнения от 50 години насам през 2005 и 2006 г., което показа безпомощността на страната при справянето с природни бедствия и много хора, чиито жилища бяха разрушени, все още живеят в каравани. Правителството увеличи четири пъти бюджета за спешна помощ до около 38 милиона лева тази година. Загубите от наводненията се равняват на около 700 милиона долара.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *