СБ: България не може да се справи със сериозно бедствие

18% от Брутния вътрешен продукт ще струва на страната ни голямо земетресение, което се случва веднъж на 250 години. Това показаха разчетите на Световната банка, обявени от регионалния мениджър на банката Флориан Фихтъл. Експертите представиха три метода за създаване на катастрофичен пул, който ще обезпечава гражданите при ситуация на природно бедствие.

България няма готовност да се справи със сериозно бедствие, категорични са от банката. Според Фихтъл страната ни не може да скръсти ръце и да чака стихиите. Превантивно трябва да бъде създаден фонд, тъй като това ще струва много по-малко на страната. От Световната банка предлагат да се създаде регионална програма, която да включва 10-15 страни, сред които и България.

При този вариант правителството няма да задължава, а ще насърчава гражданите да се застраховат, обясни Юджин Горенко, главен експерт по застраховане в Световната банка. Методът ще презастрахова имущество срещу наводнения, земетресения и свлачища. За програмата ще бъде създадено акционерно дружество, което ще се управлява от бизнеса на страните участнички. От инициативата Национална програма за катастрофично застраховане предложиха да се създаде Български национален фонд, който да се управлява от местния бизнес. При този вариант обаче условието е всички имоти в страната да бъдат застраховани, за да се натрупат достатъчно пари в пула, обясни изпълнителният директор на инициативата Румен Гълъбинов. Това означава, че у нас ще трябва да бъде въведена задължителна застраховка „Бедствие”.

Третият вариант е предложен от Асоциация на българските застрахователи и предвижда събирането на застраховките да се прави от общините като добавка към данък „Сгради”. След бедствието собствениците ще бъдат обезщетявани според данъчната оценка.

Заместник-министърът на околната среда и водите Любка Качакова бе категорична пред Дарик, че именно методът на Асоциацията на българските застрахователи ще бъде най-евтин и най-лесен за внедряване.

Данните на Световната банка показват, че едва шест на сто от сградите у нас са застраховани срещу бедствие, въпреки че страната ни е изложена на голям риск от земетресение и наводнение.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *