СБ одобри проект за възстановяване на пътищата в България

Бордът на изпълнителните директори на Световната банка одобри Проект за рехабилитация на пътната инфраструктура в България на стойност 90 млн. евро, пише на сайта на финансовата институция.

Целта на проекта е да се подпомогне страната в понижаване на разходите за транспорт чрез подобряване на условията на пътната мрежа за първите пет години от членството в ЕС. Пътната мрежа на България е от критично значение за търговията с Европейския съюз, както и за интеграцията на отдалечените райони на страната към европейския пазар.

Ограничените средства за възстановяване и поддържане на пътища в миналото са довели до разрушаване на голям процент от тях, което спира България от достъп до важен източник на икономически растеж. Съгласно проекта правителството ще възстанови избрани пътища от Клас I, II и III с обща дължина от 450 километра. Ще бъде получена и помощ при насърчаването на техническия и управленски капацитет на фонд “Национала пътна инфраструктура” чрез инвестиране в оборудване, технологии и процедури, позволяващи по-ефективна употреба на ресурси за пътния сектор, включително и фондовете на ЕС.

Освен това проектът ще окаже помощ с плановете за развитие и насочване на инвестициите към подобряване на пътната безопасност и намаляване броя на катастрофите по пътищата. Проектът е със срок 17 години, включително и възможност за петгодишна отсрочка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *