СБ прави одит на българската енергетика

Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписа днес договор за консултантски услуги със Световната банка, предаде БГНЕС.

Консултантските услуги на международната финансова институция предвиждат цялостен преглед на финансовото състояние на българския енергиен сектор и набелязване на стъпки за преминаване към пълна либерализация на пазара на електрическа енергия до края на годината. Договорът е със срок от 6 месеца.

„Вярвам, че това навременно подписване на договора ще позволи качествено представяне на сектора „Енергетика“ в доклада на Световната банка, който ще помогне на правителството да подготви стратегията си за финансово стабилизиране на сектора и за неговата либерализация“, каза Блага Джурджин от Световната банка.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен обясни, че в кратък срок е подготвено споразумението. „То ще даде основата за либерализирането на пазара. Имаме амбицията либерализацията да се случи в много кратки срокове“, заяви Коен.

Той посочи, че докладът на Световната банка ще даде отговор на либерализирането на пазара, но и обективен анализ за състоянието на сектор „Енергетика“.

„Трябва да знаем от къде тръгваме по този път за свободния пазар на електрическа енергия в България. Малко късничко, но се присъединяваме към този пазар, който съществува почти във всички страни. Следващият етап след либерализирането на пазара е присъединяването на нашия пазар към вече съществуващите такива пазари. Гледаме напред и вървим по пътя, по който трябва да се върви“, добави директорът на БЕХ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *