СБ финансира проучване на газовия сектор у нас

Български и американски експерти започнаха работа по анализ на енергийния газов сектор у нас и сигурността на доставките. Проучването се финансира с грант от Световната банка и ще подпомогне българското правителство в оценката на възможните модели за развитие на сектора.
Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се срещна във Варна с президента на Групата на Световната банка Робърт Зелик, информира пресцентърът на енергийното министерство.
Зелик е на посещение в България от 9 до 11 август в рамките на източноевропейската си обиколка.
Партньорството между банката и българското правителство в енергийната сфера беше обсъдено по време на визитата на министър Трайков във Вашингтон през април т.г.
Работата по проекта вече е започнала и се очаква първият етап от анализа да приключи през ноември.
Министър Трайков и президентът на Световната банка обсъдиха напредъка на страната ни по намаляване на административната тежест. Съвместно с банката беше извършена оценка на въздействието на закона за ограничаване на административното регулиране, която беше представена на възстановения Съвет за икономически растеж.
Правителството прие план за намаляване на административната тежест с 20%, който до две години ще пести на бизнеса 26 млн. лева от такси, регулаторни режими, задължения за информиране и подаване на данни, припомни министър Трайков.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма прави преглед на още 20 закона, като се очаква това да донесе допълнително 15%-но намаляване на административния товар. Това е още нещо конкретно, което е от съществено значение за бизнеса и важна антикризисна мярка за насърчаване на инвестициите и предприемачеството, допълни министърът.
Двамата са обсъдили още качеството на преносната електрическа мрежа и дебата “за“ и “против“ активната индустриална политика на правителствата, който е особено актуален с оглед последиците от световната икономическа криза и причините за нея.
По-късно днес премиерът Борисов и Зелик подписаха Меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България, включително за ускоряване на инвестициите и за поддръжката на пътната и железопътната инфраструктура.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *