Сваляме номера, ако продаваме на чужденец

Нови правила очакват шофьори, които продават колата си на чужденец. В момента хиляди румънци карат автомобили с българска регистрация заради по-ниски данъци и застраховки. В същото време нашенецът като бивш собственик отписва колата и спира да плаща налози.

В КАТ постъпва информация, че превозното средство има нов собственик, но той не сменя номерата й, защото я кара в чужбина.

„Случаите на продажба на МПС на румънски граждани не са единични, а се касае за тенденция, особено в областите, граничещи с територията на Румъния“, пише в мотивите към предложенията за промени КАТ.

От Пътна полиция твърдят, че заради принципите за свободно движение на хора, стоки и услуги в ЕС регистрацията на тези автомобили не се прекратява и те продължават да се движат по пътищата на Европа с български регистрационни табели.Причината са по-ниските изисквания за регистрация у нас, както и заради по-евтините такси и застраховки.

Експертите отчитат, че тенденция за регистриране МПС на името на българин освен Румъния има в Италия и Франция. Затова те предлагат, когато автомобил се продава на лице, без постоянен адрес у нас, старият собственик задължително да сваля номерата на автомобила, а новият да го регистрира отново в държавата, в която ще го управлява.

По този начин ще бъде спряна и друга порочна практика, срещу която възразяват застрахователите. В момента те изплащат щети за автомобили, които постоянно се движат в друга държава, но въпреки това са регистрирани в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *