Свалят данъци за храна на работниците

На 7,5% ще бъдат намалени алтернативните данъци за фирмите, с които се облагат разходите за коли и за социални придобивки на работниците. Сега тези налози са 17%. Промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане днес ще бъде внесена от депутати от трите партии в управляващата коалиция. Промяната се прави, защото при въвеждането на алтернативните налози те бяха половината от данък печалба, мотивираха се депутати от Коалиция за България. Сега корпоративният данък е 15%, затова налогът върху разходите за стол на работниците и поддръжка на колите ще стане 7,5%. Министерството на финансите предлага догодина за представителни разходи фирмите да харчат до 0,1% от приходите си, като за тези пари няма да плащат налози.

Да се въведе праг за доброволна регистрация на фирмите по ДДС от 10 хил. лв., ще предложат депутати от трите партии в управляващата коалиция. Фирми с годишен оборот над 50 хил. лв. задължително ще се регистрират по ДДС.

Похарчените пари от компаниите за образование на служителите им в чужбина ще се признават за разход и няма да се облагат. Ще се признават и парите за транспорт на служителите до работното място.

Да се регламентират правилата за отпускане на кредити между фирмите, така че да не се избягва плащането на данъци, предлагат още депутати.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *