Светлина в тунела – кредиторите одобриха плановете за реформи на Гърция

Европейският съюз приветства предадените от Гърция планове с необходимите за страната реформи на международните кредитори, заяви говорител на Еврокомисията. „Кредиторите и гръцките власти обмениха голямо количество документи и това е добър сигнал“, е казал говорителят, цитиран от AФП.

По-рано стана известно, че гръцкото правителство е представило пред кредиторите план за излизане от кризата и очаква тяхното решение.

Според „Уолстрийт Джърнъл“ кредиторите на Гърция вече са постигнали консенсус по условията на сделка, която да предоставят на властите в Атина. Длъжностни лица, представляващи европейските институции и Международния валутен фонд, са финализирали тази сутрин проект на споразумение, което да размрази спасителната финансова помощ за Гърция, след срещата в Берлин за преодоляване на различията между отделните кредитори на страната, са съобщили пред изданието източници, запознати с преговорите.

Правителствата от еврозоната и МВФ се договориха да окажат натиск върху властите в Атина за дълбоки икономически реформи, като в същото време Фондът смекчи досегашното настояване, че Европа трябва да предостави ясни ангажименти за облекчаване на част от гръцкото дългово бреме, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“.

Огромният дълг на Гърция остава спорен въпрос между МВФ и европейските кредитори, водени от Германия.

Шефът на Фонда Кристин Лагард е предупредила по време на срещата в Берлин, че ще бъде необходимо преструктуриране на дълга, ако Гърция не предприеме задълбочени икономически реформи, които да подобрят бюджетния баланс и да повишат траекторията на гръцкия икономически растеж, посочва информационната агенция.

Изглежда, че срещата в Берлин, организирана от германския канцлер Ангела Меркел, е довела до намаляване на различията между Европа и МВФ по въпроса, как да се процедира по отношение на Гърция.

Очаква се предложението за споразумение на международните кредитори да бъде представено в скоро време на гръцкото правителство.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас вероятно ще се изправи пред политически взривоопасни искания за трудни реформи в пенсионната система, ново законодателство за пазара на труда и в други области, както и настояване от страна на кредиторите за болезнени бюджетни мерки, за да гарантира, че Гърция ще постигне първичен бюджетен излишък (позитивен бюджетен баланс преди отчитане на разходите за обслужване на държавния дълг).

След месеци на много мудни и трудни преговори кредиторите на Гърция са избрали да представят проект на споразумение на Алексис Ципрас. Редица европейски длъжностни лица не са склонни да определят това проектопредложение като ултиматум, но други признават, че Ципрас вече ще има малка възможност за маневри при воденето на преговорите и трябва или да приеме, или да отхвърли условията на кредиторите.

Правителство на Гърция е все по-близо до това да свърши парите и да не успее да продължи да обслужва своите външни задължения, като същевременно трябва да продължи да плаща сметките у дома. Повишаващият се отлив на депозитни средства от гръцките банки ще окаже допълнителен натиск върху Ципрас да одобри предложеното от кредиторите споразумение, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“.

В същото време международните кредиторите признават, че гръцкият премиер ще се изправи пред огромни политически трудности, ако и когато той поиска от неговата управляваща левица СИРИЗА да приеме тази тежка кредиторска сделка. Много депутати от СИРИЗА заплашиха да отхвърли всяка сделка с кредиторите, която налага по-нататъшни мерки за строги икономии, допълва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *