Световната банка дава 3,5 млн лева допълнително за ВиК сектора

България ще получи допълнителна помощ от Световната банка за реформата във ВиК сектора на стойност 3,5 милиона лева.

С помощта на банката беше разработена и приета стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията, припомни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева:

Дейностите, които ще се изпълняват, ще бъдат в две направления – укрепване на капацитета на ДКЕВР и оптимизиране на разходите при постигане на съответствие с европейските директиви. За нас това е голямата стъпка в реформата на водния сектор.

Постоянният представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия Маркус Репник поздрави правителството за решителността му да изведе ВиК отрасъла като приоритетен:

Една стратегия, която ще осигури наистина едно много добро управление на сектора ВиК, което създава една високоефективна база за оползотворяване на европейските фондове.

Министър Терзиева информира, че от днес стартира процедурата за избор на консултант и строителен надзор на рехабилитацията на язовир „Студена“ и пречиствателната станция за питейни води в Перник. Планира се дейностите да започнат през 2015 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *