Световната банка и Goldman Sachs създават фонд за финансиране на фирми на жени

Goldman Sachs Group Inc. и Световната банка обявиха, че ще инвестират 132 млн. долара, за да стимулират банките в развиващите се икономики да отпускат кредити на фирми, собственост на жени, съобщи Bloomberg.

Финансовите институции ще финансират нов фонд, управляван от подразделение на Световната банка, който ще отпуска кредитни линии и ще споделя риска с местни банки, за да осигури достъп до финансиране на жени предприемачи, които имат малки и средни предприятия.

Goldman Sachs и Световната банка планират да привлекат допълнителни 468 млн. долара от други инвеститори, посочват от СБ в изявление, разпространено днес.

„Равенството между половете е умна икономика и ключов двигател за развитие“, посочи президентът на Световната банка Джим Йон Ким в реч във Вашингтон, обявявайки партньорството. „Трябва да правим повече неща, така че инвестициите в начинания на жени да станат основна практика на компании и финансови институции.”

От банката изчисляват, че компаниите, собственост на жени, изпитват недостиг от кредитиране в размер на 300 млрд. долара, като в някои държави ситуацията се влошава допълнително от неблагоприятни регулации. Запълването на тази необходимост от финансиране би повишило доходите на глава от населението в големите развиващи се икономики, като Бразилия и Виетнам биха спечелили най-много, сочат резултатите от проучване на Goldman Sachs.

Подразделението на Световната банка International Finance Corp. ще инвестира 100 млн. долара във фонд, наречен Women Entrepreneurs Opportunity Facility, а Goldman Sachs ще вложи в него 32 млн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *