Световната банка крие глобалното затопляне

Администрацията на Буш последователно е спъвала усилията Световната банка да включи и глобалното затопляне в оценките си, когато се дискутират големите инвестиции в индустрия и инфраструктура, пише The Independent.

Тази констатация се вижда от документи, направени вчера публично достояние от контролния орган GAP.

В единия от съобщените случаи, дискредитираният бивш директор на банката Пол Улфовиц лично се е намесил за да бъдат махнати думите „промяна в климата“ от заглавието на доклад на банката. Шефът на Световната банка също така е дал указания да се промени текста на доклада, като се смени фокуса от глобалното затопляне.

Но проблемът има по-дълбоки корени от назначаването на Улфовиц начело на банката през 2005 година. Според GAP, проект за подотчетност на правителството, поставил си за цел да проследи дебата за глобалното затопляне, през 2002 година специалистите по околната среда на СБ са изготвили материал за емисиите парникови газове, който така и не вижда бял свят.

Според вътрешно лице, заемащо висок пост в банката, проговорило пред Los Angeles Times, политиците са спрели публикацията и оттогава са основната пречка за прогреса. Тези, които са възпирали изследванията, сега са в челните редици на „екологично отговорните“.

Причината – темата за глобалното затопляне стана толкова силна, а научните й потвърждения толкова много, че дори и президентът Джорд Буш не може да продължи да се крие от проблема.

„Най-голямата ни пречка е, че в политическо отношение (промяната в климата) е много противоречива“, казва Кристалина Георгиева, директор на Световната банка за устойчивото развитие.

Сега, дори в най-добро стечение на обстоятелствата, на банката ще са нужни поне две години, за да започне да мери въздействието на проектите за изкопаеми горива върху здравето на планетата.

„Не се движим достатъчно бързо. Не е възможно да се движим достатъчно бързо“.

Пример за цензура от администрацията на Буш, който GAP открива, е следният. През 2006та година G8 искат от вицепрезидент на СБ становище за промяната в климата. Изготвен е доклад „Промяна на климата, енергия и устойчиво развитие: към изграждане на инвестиционна рамка“. Този доклад е бил одобрен, сочат протоколите.

Обаче след това Улфовиц е издал нареждане фокусът да се смени от промяната в климата към чистите енергии. Издаденият след няколко месеца доклад се казва Чиста енергия и развитие: към изграждане на инвестиционна рамка.

Еколози атакуват редица от решенията на Световната банка, включително скорошната субсидия за разработване на лигнитна мина в Косово. Лигнитът, както е известно, е един от най-мръсните енергоизточници на планетата.

Макар че нещо друго прозира зад решението на СБ, тъй като самата тя през 2001 удължи съществуващия мораториум върху инвестиции във въглищни мини.

Подобен натиск отгоре е оказван и в Националната океанска и атмосферна администрация, която освен другите си задължения следи за урагани и други климатични феномени. В случая ставало дума за цензура на интервюта и съобщения за пресата и ограничаване комуникацията на научна информация.

Последното разкритие на GAP е, че администрацията на Буш просто е отказала да включи екологичните съображения сред факторите за оценка на проекта за трикратно увеличение на националния въздушен транспорт. Междуведомствената група, наречена „Система за въздушен транспорт от следващото поколение“ просто е игнорирала глобалното затопляне от годишните си доклади.

Улфовиц беше освободен от поста директор на Световната банка, след като се бламира с оказаните на приятелката си служебни привилегии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *