Световната банка може да финансира инфраструктурни проекти в България

Световната банка (СБ) може да финансира рехабилитацията на пътна инфраструктура в България (съвместно с фондовете на ЕС), и да осигури техническа помощ за развитието на енергийната инфраструктура на страната.
Това стана ясно по време на срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във Вашингтон с президента на финансовата институция Робърт Зелик и с Рудолф Треферс, изпълнителен директор на холандската група в банката, към която е България, съобщиха от МИЕТ.
Срещата с ръководството на Световната банка бе част от официалната визита на министър Трайков в САЩ.
Финансовата институция се ангажира с експертна помощ при изготвянето на Енергийната стратегия на България, работата по големите енергийни проекти, както и за реформата в социалния сектор и подобряването на бизнес средата. Президентът на СБ ще посети България през юли тази година.
Министър Трайков и Хосе Фернандес – помощник държавен секретар по енергийни и търговски въпроси в Държавния департамент, обсъдиха възможностите за облекчен достъп до американския пазар на стоки, подлежащи на квотен режим при внос от страни на ЕС, както и възможностите за премахване на визите за българи и за по-атрактивното представяне на нашата страна като туристическа дестинация.
България поиска съдействие от САЩ за намирането на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене. Заместник-секретарят в Департамента по енергетика Дан Понемон изрази подкрепа за усилията на българското правителство да диверсифицира доставките на енергийни ресурси с допълнителни газови връзки за втечнен и за компресиран природен газ.
Двете страни обсъдиха и възможността България да бъде поканена за участие на следващата среща на високо равнище на Global Nuclear Energy Partnership – организация на държави, които споделят необходимостта от разпространяване на ядрената енергия за мирни цели по света. В нея членуват 25 държави партньори, 3 постоянни международни неправителствени организации и 31 държави наблюдатели.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *