Световната банка намали двойно прогнозата си за икономиката на България

Световната банка понижава значително прогнозите си и за икономическия растеж на България. Това се вижда от последния доклад на институцията, оповестен днес. В него се посочва, че българската икономика ще нарасне с едва 1.1 на сто през 2015 г. През юни очакваният ръст беше 2.4 процента.

Въпреки сериозното понижение прогнозата е по-оптимистична от тази на няколко други институции. Министерство на финансите очаква ръст от 0.8%, Европейската комисия – 0.6 на сто, рейтинговата агенция Standard & Poor's – 0.5 на сто. Все още значително по-високи остават очакванията на МВФ и на Европейската банка за възстановяване и развитие за ръст на българската икономика от 2 на сто.

По-оптимистични са прогнозите на Световната банка за 2016 г. (ръст от 2%) и за 2017 г. – ръст от 2.7%.

Банката понижи прогнозите си и за глобалния икономически растеж през тази и следващата година заради разочароващите перспективи пред еврозоната, Япония и някои големи развиващи се държави, които не могат да се компенсират от по-ниските цени на петрола.

Оценките са, че световната икономика ще нарасне с 3% през тази година. Това представлява понижение спрямо 3.4%, прогнозирани от банката през юни.

В доклада на банката се посочва, че ситуацията, в която се намира световната икономика е много трудно да се правят прогнози.

За икономиката на еврозоната очакването е, че ще нарасне с 1.1 на сто през 2015 г.

Оценката на Световната банка е, че поевтиняването на петрола като цяло ще има положителен ефект върху световната икономика, тъй като ще стимулира икономиките, внасящи енергийни ресурси. Този ефект обаче се очаква да се види след няколко години. Краткосрочно се очаква това да увеличи нестабилността на пазара и да намалеят инвестициите в неконвенционален добив на петрол. Непосредственият ефект от ниските цени на суровия петрол ще са ограничени до добавяне на 0.1% към глобалния икономически растеж през тази година, заявява Световната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *