Световната банка очаква глобален икономически растеж от 4% през 2021 г.

Очаква се световната икономика да се разшири с 4% през 2021 г. след свиване с 4,3% през 2020 г., заяви във вторник Световната банка, но в същото време предупреди, че нарастващият брой на инфекции с Covid-19 и закъснения при разпространението на коронавирусните ваксини могат да ограничат икономическото възстановяването до едва 1,6% тази година.

Очаква се растеж на БВП на България от 3,3% тази година след спад с 5,1% през 2020 г.

За нашата страна Световната банка очаква нарастване на БВП през тази година с 3,3% при предишна прогноза, направена през юни 2020г., за по-добър растеж с 4,3%.

В същото време обаче банката прогнозира по-слабо свиване на БВП на България през миналата година с 5,1% при предишна прогноза за спад с 6,2%, информира bnr.bg.

За 2022г. СБ прогнозира известно ускоряване на растежа на българската икономика с 3,7 на сто.

Полугодишната прогноза на Световната банка показва, че сривът в бизнес активността поради пандемията на коронавируса е малко по-малък от предишната прогнозата, но също така възстановяването е по-слабо и все още е подложено на значителен риск в низходяща посока.

Бюджет и финанси :: Световната банка очаква рязък спад на „мигрантските“ пари
 „Краткосрочните перспективи остават силно несигурни“, се казва в изявлението на СБ, цитирано от Ройтерс. „Низходящият сценарий, при който инфекциите продължават да нарастват и пускането на ваксината се забавя, може да ограничи глобалната експанзия до 1,6% през 2021 г.“.

При успешен контрол на пандемията обаче и при по-бърз процес на ваксинация глобалният растеж може да се ускори до близо 5%, се казва в последния доклад на СБ „Глобални икономически перспективи“.

Според Световната банка се очаква пандемията да има дълготрайни неблагоприятни ефекти върху световната икономика, влошавайки забавянето, което вече беше прогнозирано преди началото на пандемията, и светът може да се изправи пред „десетилетие на разочароващ растеж“, ако не бъдат въведени цялостни реформи.

По-сдържаното свиване на развитите икономики и по-силното възстановяване в Китай помогнаха да се предотврати по-голям срив в общата глобална продукция, но в същото време спадовете бяха по-остри в повечето други нововъзникващи пазари и развиващите се икономики, се казва в доклада на Световната банка.

Според СБ общият брутен вътрешен продукт в развиващите се пазари и развиващите се икономики – включително Китай – се очаква да нарасне с 5% през 2021 г. след свиване с 2,6% през 2020 г.

Очаква се китайската икономика да нарасне със 7,9% тази година, след като отбележи растеж с 2% през 2020 година.

Изключвайки Китай, останалите развиващите се пазари и развиващи се икономики би трябвало да нараснат с 3,4% през 2021 г. след спад с 5% през 2020 г.

Световната банка: България и Европа влизат в рецесия, БВП ще падне с 3,7% през тази година
 Световната банка също така посочи, че доходите на глава от населението са спаднали в 90% от нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, превръщайки отново в бедни милиони хора, намалявайки инвеститорското доверие и увеличавайки безработица, като всичко това затрудни перспективите за бъдещо намаляване на бедността.

Кризата предизвика и скок в нивата на дълга сред развиващите се пазари и развиващите се икономики, като държавният дълг се увеличи с 9% от БВП – най-големият едногодишен скок от края на 80-те години.

„Глобалната общност трябва да действа бързо и решително, за да се увери, че последната дългова вълна няма да завърши с дългови кризи“, се казва в доклада на СБ и се добавя, че намаляването на нивата на дълга ще бъде единственият начин за някои страни да се върнат към платежоспособността.

Световната банка: Пандемията е пагубен удар за световната икономика - Cross.bg

Възобновяването на Covid инфекциите спря солидния подем на силно развитите икономики, наблюдаван през третото тримесечие на миналата година, като сега Световната банка очаква техният БВП да се увеличи с 3,3% през 2021 г., вместо с 3,9%, както беше предвидено първоначално.

Банката също така прогнозира, че брутният вътрешен продукт на САЩ ще се увеличи с 3,5% през 2021 г. след свиване с приблизително 3,6% през 2020 г. Икономическият растеж на еврозоната се очаква да достигне 3,6% тази година след спад със 7,4% през 2020 г., докато БВП на Япония се очаква да нарасне с 2,5% след свиване с 5,3% през миналата година.

Последни икономически прогнози  на Световната банка (спрямо юни 2020г.)

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *