Световната банка очаква забавяне в растежа на България през 2016 г.

Очакванията на Световната банка за растежа на българската икономика през 2016 г. са по-малки в сравнение с 2015 г., това показва доклад за световния икономически напредък за тази година.

Икономическият растеж на България ще се забави до 2,2% в сравнение с прогнозата за 2015 г. от 2,9%. Глобалният растеж ще се възстановява бавно, като се очаква да достигне 2,9% в сравнение с 2,4% през миналата година, тъй като развитите икономики ще наберат скорост. Слабостта на повечето големи развиващи се пазари може да окаже влияние на растежа, тъй като тези страни са мощни фактори за развитието на световната икономика през последното десетилетие.

„Повече от 40% от бедните в света живеят в развиващите се страни, където икономиката се забави през 2015 г.“, заяви президентът на Световната банка Джим Йонг Ким. Според доклада световният икономически растеж е бил по-слаб от очакваното през 2015 г., когато поевтиняването на суровините, намаляването на обемите на търговия и капиталови потоци, както и периодите на нестабилност на финансовите пазари подкопаха икономическата активност. По-силният растеж в бъдеще ще зависи от по-високите темпове на растеж в страните с високи равнища на доходи, стабилизирането на цените на суровините и постепенния преход на Китай към модел на растеж, основаващ се в по-голяма степен на потреблението и услугите, се казва още в доклада на Световната банка.

Развиващите се икономики се очаква да нараснат с 4,8% през 2016 г., по-малко от очакваното, но повече в сравнение със следкризисния период от 4,3 % през тази година. Очаква се растежът да се забави в Китай, а Русия и Бразилия ще останат в рецесия през 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *