Световната банка призова Китай да се фокусира върху структурни реформи, а не върху краткосрочни решения

Китай може да намали целия таргет за ръст на БВП до 7% през следващата година без това да се отрази негативно върху трудовия пазар. Това обяви Световната банка, като призова политическите лидери на Пекин да се съсредоточат в провеждането на реформи, вместо върху постигането на висок, но лежащ върху краткосрочни решения икономически растеж.
Световната банка предупреди Китай, че следването на амбициозната цел за реализане на икономически растеж от 7,5% през 2015-а г. може да отклони управляващите от планираните реформи.
Политическите лидери трябва да се съсредоточат върху провеждането на структурни реформи, вместо да се опитват да достигнат определен целеви таргет на икономически растеж, коментира г-н Смит, старши икономист в Световната банка за Пекин.
Според нас ръст на БВП от 7% за 2015-а г. може да бъде достигнат, референтна стойност, която е нужна за поддържане стабилността на трудовия пазар, допълни още Смит.
В резултат на слабото вътрешно търсене, отчетено на жилищния пазар в Китай и спад при ръста на инвестициите, китайската икономика среща редица трудности през настоящата година, въпреки многобройните стимулиращи мерки, предприети от правителството и Централната банка, така че да не допуснат по-сериозно забавяне на икономическата активност.
Икономиката нараства с най-ниския си темп през третото тримесечие на 2014-а г. от глобалната финансова криза насам, като анализаторите очакват Китай да не достигне заложеното ниво на икономически растеж за първи път от последните 15 години.
Световната банка, както и някои други експерти, прогнозират, че икономиката ще се разшири с 7,4% през 2014-а г., а очакваният ръст за следващата година вероятно няма да се различава значително.
Преобладава опасението, че фокусирането върху амбициозния таргет, ще изисква такава икономическа политика, ориентирана към подпомагане на вътрешното търсене и отлагане на фундаментални и първостепенни по важност решения.
Становището на Световната банка допълва това на МВФ, а именно, че е необходим растеж от 6,5-7% за 2015-а г. и въздържане от стимулиращи мерки, освен ако не са налице сериозни заплахи, че икономиката ще тръгне значително надолу.
По-рано от март 2015-а г. не се очаква Пекин да анонсира целивия си таргет за следващата фискална година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *