Световната банка прогнозира растеж на световния БВП до 3.2% през 2014 г.

Темповете на растеж на световната икономика в близките години ще се увеличават бавно, но сигурно, сочи доклад на Световната банка.

Според прогнозите на Световната банка темповете на растежа трябва да се увеличат от 2.4% през 2013 г. до 3.2% през 2014 г. Що се отнася до следващите две години, то този показател ще расте постепенно – през 2015 г. той ще е 3.4%, а през 2016 г. – 3.5%.

В доклада се отбелязва, че икономическият растеж в развиващите се страни ще бъде подкрепен от аналогични показатели в държавите с развити икономики, а също така и от продължаващия значителен растеж в Китай.

Същевременно обаче ситуацията остава уязвима за проблеми, предизвикани от растящи лихвени проценти по кредитите и потенциалната неустойчивост в движението на капитал. Това било свързано с решението на Управлението за федерален резерв на САЩ да започне да свива програмата за подпомагане на американската икономика.

По оценки на Световната банка в развиващите се страни растежът на икономиката като цяло ще достигне 5.3-5.7% през следващите три години. Независимо, че този показател е по-нисък от достигнатия в периода на бума 2003-2007 г., това не е повод за безпокойство, смята банката, защото това представлявало охлаждане от неустойчивия растеж.

Прогнозата за еврозоната е да отчете растеж от 1.1% за тази година, 1.4% през 2015 г. и 1.5% през 2016 г., оставяйки зад себе си две години на свиване.

Прогнозата за БВП на САЩ, който расте в продължение на 10 тримесечия, е да се увеличи до 2.8% през 2014 г. – от 1.8% през 2013 г. Тази стойност може да достигне 3% до 2016 г., посочва Световната банка.

Що се отнася до развитите страни, според специалистите от Световната банка тази година растежът на БВП там ще е 2.2%, което е значително повече от миналогодишните 1.3%. През следващите две години ще настъпи стабилизация, когато БВП ежегодно ще прибавя по около 2.4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *