Световната банка спря Doing Business заради Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева беше посочена от предишния ѝ работодател Световната банка за оказване на натиск за повишаване на позицията на Китай в класация на икономиките, предава Bloomberg.

Световната банка спря Doing Business заради Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

При проверка на доклада си Doing Business Световната банка е установила толкова сериозни етични проблеми, че е решила да спре изцяло публикуването му, става ясно от комюнике на банката. Георгиева заяви, че не е съгласна с констатациите,информира expert.bg.

„Промените в данните за Китай в Doing Business 2018 изглежда са продукт на два различни вида натиск, оказван от ръководството на банката върху екипа на Doing Business“, съобщава Световната банка в доклад.

Банката посочва Георгиева наред със съветника ѝ по онова време Симеон Дянков, бивш финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов, за оказване на „натиск“ за „внасяне на конкретни промени в данните за Китай в усилия за подобряване на класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за повишаване на капитала на банката“, става ясно още от съобщението.

Световната банка е готова да отпусне до 160 млрд. долара за последиците от пандемията - От деня - БНР Новини

Корекции в последния момент

Георгиева беше главен изпълнителен директор на Световната банка преди да бъде избрана за наследник на Кристин Лагард начело на МВФ, партньор на кредитора в Бретън-Уудската система.

„Не съм съгласна фундаментално с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка“, заяви Георгиева в комюнике. „Вече проведох първоначален разговор с членовете на Изпълнителния борд на МВФ по този въпрос“, допълни тя.

През 2018 г. китайски официални представители искали подобряване на позицията на страната им и затова Георгиева и тогавашният президент на Световната банка Джим Йон Ким и екипите им провели поредица от срещи, за да обсъдят начините за промяна на методологията на доклада, така че Китай да се изкачи в класацията, става ясно от доклада след проверката.

В крайна сметка екипът установил три пункта в данните, които можело да бъдат променени за повишаване на оценката на Китай. Например азиатската страна приела закон, свързан със сигурността на трансакциите. Служителите на Световната банка решили, че висшето ръководство ще бъде удовлетворено, ако Китай получи значително подобрение на оценката си за законни права, посочвайки закона като мотив.

Служителите на банката знаели, че промените да неуместни, но „мнозинството от служителите на Doing Business, с които разговаряхме, изразиха страх от ответни мерки“, става ясно от доклада след проверката.

Въпреки че процесът по събиране на данни за доклада бил приключил, икономистите от Световната банка отворили отново таблиците с данни и променили тези за Китай. Вместо на 85-о място сред страните в света Китай се изкачил на 78-о място благодарение на промените. Редица по-малки промени, посочени в доклада, променили позициите и на Азербайджан, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Американското финансово министерство, което управлява ангажимента на страната с МВФ и Световната банка, съобщи, че прави преглед на доклада. САЩ имат огромна роля в решенията на базираните във Вашингтон кредитори заради тежестта на вота им.

„Това са сериозни констатации и финансовото министерство анализира доклада“, заяви говорителката на финансовото министерство Александра ЛаМанна. „Основната ни отговорност е да пазим почтеността на международните финансови институции“, допълни тя.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *