Световната икономика забавя растежа си

Растежът на световната икономика може да е отслабнал повече от очакваното най-вече заради търговското напрежение по света, предупреди управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

Резултат с изображение за лагарт

„Последните икономически данни сочат, че насрещните ветрове може да са забавили повече отколкото очаквахме темпа на растеж на световната икономика“, посочва Лагард в блог. По думите й, „растежът изненадващо е бил слаб през третото тримесечие в нововъзникващи пазарни икономики като Китай, както и в еврозоната“.

През октомври МВФ преразгледа към понижение прогнозата си за растежа през 2018 и 2019 година до 3,7 на сто спрямо обявените по-рано 3,9 процента, изтъквайки рисковете, които са започнали да се материализират.

Днес Кристин Лагард подчертава освен това, че липсата на споразумение за Брекзита може допълнително да подкопае доверието, информира economynews.bg.

В докладна записка, публикувана също днес, преди срещата на върха на Г-20 в Аржентина, МВФ изтъква, че в средносрочен план световният БВП може да намалее с 0,75 на сто поради засилването на търговските напрежения.

През октомври по повод годишните си срещи със Световната банка фондът обяви, че световният БВП може да се понижи с 0,8 на сто до 2020 година спрямо оповестените през юли 0,5 процента, именно заради търговските конфликти.

Днес МВФ отново се аргументира с търговската война между САЩ и Китай, изразяваща се с взаимни мита за стоки на стойност стотици милиарди долари.

Фондът допълва, че ако администрацията на американския президент Доналд Тръмп изпълни заплахата си да наложи допълнителни мита за китайски стоки на стойност 267 милиарда долара, това може да подкопае доверието на финансовите пазари.

Съветникът по икономическите въпроси в Белия дом Лари Къдлоу вчера заяви, че е възможно по време на срещата на Г-20 да се постигне търговско споразумение с Пекин.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *