Световната криза свърши, според инвеститорите

Мнозинството световни инвеститори са убедени, че финансовата криза свърши и световната икономика като цяло се стабилизира, съобщава агенция Блумбърг на базата на проведено проучване, в което са взели участие 1408 инвеститори, анализатори и търговци, предаде „Фокус“.
Мнение за настъпването на края на кризата са изразили 60% от запитаните. Въпреки това много експерти смятат Европа за слабо звено на световната икономика. Според повече от три четвърти от запитаните еврозоната се разпада, като 20% от тях мислят, че това ще се случи в близкото бъдеще.
Междувременно в. „Ню Йорк таймс“ и „Дейли телеграф“ анализират рецесията в САЩ.
Рецесията в САЩ е свършила официално през юни 2009 г., сочат данните на Националното бюро за икономически изследвания, официалната институция, определяща тези факти, съобщи в.“Ню Йорк таймс“.
Както много икономисти очакваха, обявената официално дата означава, че тази криза е била най-дългата от Втората световна война насам. Последната рецесия, започнала през декември 2007 г., е продължила 18 месеца. Най-дългите рецесии от новата американска история са тези от 1973-1975 г. и 1981-1982 г., продължили по 16 месеца.
Освен най-дълга, рецесията е била и най-тежката от Голямата депресия насам, най-малкото по отношение на загуба на работна ръка. Тя оставя дългосрочна безработица – показател за хората без работа от повече от шест месеца, от 4,5 % – два пъти по-висока от регистрираната по време на кризите от 80-те и 90-те години, коментира в. „Дейли Телеграф“.
„Предишните американски рецесии не предизвикваха дългосрочни щети за икономиката или дългосрочно увеличение на безработицата, но е възможно сегашната рецесия да има такъв ефект”, коментират от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в първия си доклад за състоянието на най-голямата световна икономика от края на 2008 г. насам.
Задълбоченият анализ призовава САЩ да обмисли въвеждането на данък добавена стойност за намаляване на дефицита, радикална промяна на политиката за недвижимото имущество и стимулиращи икономически мерки от страна на Федералния резерв.
Но според документа най-приоритетни към момента са мерките за подобряване състоянието на пазара на труда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *