Световната криза ще се разбие в Източна Европа?

Един от водещите американски икономисти, носител на Нобелова награда Джоузеф Стиглиц в авторска рубрика на издание Project Syndicate заявява, че най-мрачните прогнози за продължителна или дори вечна стагнация и понижаване на жизнения стандарт на жителите на САЩ и Европа могат да се сбъднат заради грешки на правителствата.

Към прогнозите на финансовите анализатори трябва да се отнасяме с повишено внимание. Както отбелязва в разговор за „Гласът на Русия“ експертът Владислав Белов, те често преследват определени спекулативни цели. Той припомни, че така е било още преди година-две, когато експертите са давали едва ли не 90% вероятност за излизане на Гърция от еврозоната:

– Разсъжденията на анализаторите вървят паралелно с рейтинговите оценки на водещи агенции. Според мен във всичко това присъства част от спекулативното въздействие върху пазара.

Така че вместо в преувеличената роля на глобалните негативни тенденции си струва по-внимателно да се вгледаме в ситуацията на едни или други страни и региони. Там, където сега се опитват да провеждат собствена макроикономическа политика, отдръпвайки се от изглеждащите в голяма степен грешни рецепти на ЕК, ЕЦБ или МВФ.

Към тези региони трябва да причислим страните от Централна и Източна Европа. Кабинетът на унгарския премиер Виктор Орбан, въпреки протестите на ръководството на ЕС, през последните месеци наложи строг контрол върху такива важни социални параметри като тарифите на битовите услуги и ситуацията на местно енергийно ниво. Това позволи на кабинета не само да снеме социалното напрежение, но и да понижи нивото на инфлацията. „Унгария излиза от кризата, като се опира на политическите и конституционни промени, и се приближава към бъдещите парламентарни избори с невиждана досега стабилност“, – такава оценка на днешната ситуация в Унгария дава френското издание Le Huffington Post.

Аналогично противопоставяне по ключови аспекти на социално-икономическата политика се разгръщат и около Румъния – там спрямо антикризисните заеми ЕС и МВФ налагат много строги изисквания, които предвиждат ожесточаване на данъчните тежести. Властите на страната се опитват да разширят за себе си „прозореца на възможностите“ по отношение на отстояването на такъв държавен бюджет, който те смятат за по-подходящ за местните условия и изисквания.

И Унгария, и Румъния имат сега нелоши показатели по толкова важния за днешна Европа параметър, като нивото на безработицата – той е по-нисък, отколкото в ЕС и еврозоната и дори в такава силна икономика като Франция.

Кой знае, може би, тъкмо в този регион – а не в Китай или Япония – в крайна сметка и ще се разбият вълните на световната икономическа криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *