Световната търговска организация понижи за втори път своите прогнози за растежа на глобалната търговия през 2015-а

Глобалната търговия в стоки ще нарасне с 3,3% през настоящата година и с 4,0% през 2016 година главно поради по-мудния икономически растеж, показват занижени прогнози на Световната търговска организация (WTO).

Очакваме търговията да продължи бавното си възстановяване, но при наличието на все още крехък икономически растеж и продължаващото геополитическо напрежение, тази тенденция може лесно да бъде подкопана, заяви генералният директор на WTO Роберто Азеведо, цитиран от агенция Ройтерс.

Данните на Световната търговска организация се основават както на нейни прогнози за глобалния икономически растеж, така и на прогнози на Международния валутен фонд, които се очакват да бъдат актуализирани преди започващата по-късно тази седмица редовна пролетна среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Главният икономист на WTO Робърт Купман посочи, че е видял новите данни на МВФ, като те ще бъдат близки и няма да се различат съществено от прогнозите на Световната търговска организация.

Въпреки новите прогнози на WTO, които предполагат скромен растеж на световната стокова търговия, те представляват низходяща ревизия на предишната оценка на организацията, направена през септември 2014 година.

Световната търговия нарасна през миналата година с 2,8% – далеч по-слабо от първоначалната прогноза на WTO за растеж с 4,7% и дори под низходящата ревизия на прогнозите на организацията през септември за подобрени на глобалната търговия с 3,1 процентни пункта.

Новата преценка на Световната търговия организация за растеж с 3,3% през тази година вече беше ревизирана от 5,3% до 4,0% през септември 2014 година и остава далеч под дългосрочния тренд. През последните три години растежът на световната търговия беше средно около 2,4% – много под среден годишен растеж с 6,0% между 1990 година и началото на глобалната финансова криза, която започна през 2007-2008 година.

Има само още един подобен период след Втората световна война, в който растежът на глобалната търговия беше толкова слаб. Става въпроса за периода между 1980-1984 година, отбеляза генералният директор на WTO Азеведо.

За следващата година Световната търговска организация очаква известно ускоряване на растежа на глобалната търговия с 4,0%, но все още доста под осреднения годишен растеж от около 5,1% в сила от 1990 година насам. Президентът на WTO обаче отбеляза, че рисковете за новите по-ниски прогнози са главно в низходяща посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *