Световният златен съвет: Златото поскъпва до края на годината

/© Sofia Photo Agency

Разпродажбите на злато, които разтърсиха пазара през тази година и бяха водени от свиването на позициите на борсово търгуваните фондове, може би са към своя край. Според Световния златен съвет металът ще поскъпне към края на 2013 г.

„Смятаме, че спекулативните пари до голяма степен са изтеглени от пазара на злато. Смятаме, че цените са по-близо до дъното, отколкото до върха в момента. Ще видите поскъпване към края на годината и през следващата година,“ коментират от WGC, съобщава CNBC.

Инвеститорите в борсово търгувани фондове, обвързани със злато са продали 650 метрични тона от началото на годината в резултат на подобряване на перспективите пред американската икономика и очакванията за по-строга парична политика в САЩ.

Това се равнява на сумата, която се изля на пазара, когато инвеститорите търсеха убежище спед фалита на Lehman Brothers.

Противно на това, което мнозина смятат, според WGC по-високите лихвени проценти няма да имат негативен ефект върху цените на благородните метали. Ако реалните лихвени нива останат между 0 и 4 процента, златото може да поскъпне със 7-8 на сто за година.

WGC прогнозира силно търсене в Индия и Китай, съчетано с намаляване на производството в глобален мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *