Световният икономически форум предупреди за втори етап на кризата

Кризата с дефицитите на развитите страни, възможният срив в цените на активите и забавянето на икономическия растеж на Китай са сред най-големите заплахи за световната икономика не само през тази година, но и занапред. Това се казва в редовния годишен доклад на Световния икономически форум (СИФ), посветен на рисковете пред глобалната икономика, предаде Guardian.
От международната неправителствена организация се опасяват, че финансовата криза и последвалата я рецесия са направили икономическата среда по-уязвима. Докладът, който ще бъде представен по време на годишната среща на форума в Давос, Швейцария, през този месец, акцентира върху големия дефицит на редица страни, който от своя страна може да повиши реалните лихвени проценти.
Докладът прогнозира, че ако държавните дефицити продължават да нарастват, може да се стигне до сериозна криза със суверенния дълг. Според Даниел Хофман, главен икономист в Zurich Financial Services и сътрудник по доклада, нарастването на държавния дефицит до 100% от размера на брутния вътрешен продукт (БВП) поставя под въпрос устойчивостта на съответната икономика.
Той допълва, че Дубай и Гърция са били ранни предупреждения за опасността от криза със суверенния дълг. От друга страна САЩ и Великобритания са сред страните, чиито дефицит е на път да се изравни с техния БВП, като такива високи нива на задлъжнялост могат да уплашат инвеститорите. Така може да се стигне до втори болезнен етап на финансовата криза, допълва икономистът.
СИФ е загрижен и за Китай, като оценява траекторията на растеж на китайската икономика като твърде небалансирана. Хофман предупреждава, че независимо от факта, че на пръв поглед Китай изглежда да е преодолял финансовата криза и глобалната рецесия, голяма част от вътрешните импулси за икономиката всъщност произтичат от високия ръст на банковото кредитиране в страната.
Това обаче повишава риска от неправилно разпределение на капитала и създава опасност от появата на балони в цените на финансовите активи и имотите. Така може да се стигне до рязка корекция при тези активи, която да доведе след себе си нова рецесия. Хофман съветва Китай да стимулира вътрешното потребление и така да компенсира свиването на износа, както и да поддържа стабилна местната валута на фона на огромното натрупване на валутни резерви в страната.
В случай че темповете на растеж на китайската икономика паднат под 6%, това ще има тежки последици за страната, защото ще бъде удар върху скоростта, с която се създават работни места, и може да доведе до размирици. Това ще засегне тежко и основните търговски партньори на Китай, особено ако се случи преди световната икономика да е поела по пътя на устойчивото развитие.
Други рискове, пред които е изправена световната икономика според форума, включват повишени разходи за здравеопазване за някои хронични заболявания, както и неефективното управление на разходите в сектора на здравеопазването. Анемичният растеж на развитите икономики и недостатъчните инвестиции в енергетиката и селското стопанство също се посочват като заплахи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *