Световният туризъм продължава да нараства

Световният туризъм демонстрира изключително представяне през 2007 година, въпреки финансовата криза и високите цени на петрола, обяви Световната организация организация по туризъм към ООН, цитирано от Франс прес.

2007-ма надмина очакванията за международния туризъм, като броят на туристите надмина 898 млн. души, което е увеличение с 52 млн. души или 6,2 процента спрямо 2006 година.

При Близкия изток ръстът е най-голям – 13 процента до 46 млн. гости, следван от Азиатско-Тихоокеанския регион с 10 процента и Африка – 8 процента, сочат данните от годишния доклад на организацията.

Броят на туристите в Близкия изток расте много по-бързо в сравнение с този по света. Египет и Саудитска Арабия са сред водещите дестинации по растеж през 2007 г.

В Азиатско-Тихоокеанския регион са пристигнали със 17 млн. повече туристи в сравнение с 2006 година. При Малайзия броят на гостите е нараснал с 20 процента, Камбоджа – 19 процента, Виетнам – 16 процента, Индонезия – 15 процента. През миналата година Япония пък е посрещнала с 14 процента повече туристи, а по думите на председателя на Световната организация по туризъм Франческо Франджали, Китай се е представил отлично, като е регистрирал ръст от 10 процента. Китайските туристи също са се увеличили през миналата година до 40 млн. души, като се очаква техният брой да е 100 млн. души през 2020 година.

Европа – регионът с най-много дестинации, е посрещнала с 19 млн. повече туристи в сравнение с предходната година, като водещи са Турция е 18 процента, Гърция – 18 процента, Португалия – 10 процента.

В Америка също се е радвала на по-голям туристически интерес, като една от причините е силното евро, което принуди много американци да предпочетат пътувания да Северна и Южна Америка, вместо до Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *