Световни звезди бутат нагоре цените на имотите в България

Холивудски знаменитости и звезди на поп музиката все повече отправят поглед към България, а това се отразява на пазара на луксозни недвижими имоти в страната, се казва в публикуван на 12 февруари доклад на базираната във Великобритания и Ирландия компания „Обелиск“ (Obelisk).

„Евтини почивки, евтини ски услуги, евтини полети, евтина храна и напитки, и разбира се евтините имоти. „Евтиното“ е това, което привлича инвеститорите и ги кара да купуват в България“, казват от Обелиск. Според тях обаче, напоследък „във въздуха витаят големи промени“, свързани както с нарастването на броя на чуждестранните инвеститори, така и с интереса проявяван от страна на холивудски актьори и поп икони спрямо скъпите, но луксозни недвижимости.

В последно време например, Антонио Бандерас, който притежава имоти в Испания, е сред „холивудските величия“, прекарващи доста месеци в българската столица София покрай заснемането на филма „Кодът“ (The Code), очакван да се появи по екраните по-късно през годината. Заедно с Бандерас, в София снима и Морган Фрийман, а той вече публично изрази намерението си да си купи цяла жилищна кооперация в България.

Наскоро приватизираното и вече обновено кино студио край София, където се заснемат все повече големи продукции, кара топ филмопроизводители и звезди да потърсят и жилище в града. „Бояна филм“ бе закупено от „Ню Имидж“ за 9,2 млн. долара.

Междувременно рок легендата Лени Кравиц също постави София на пътната карта на суперзвездите. Неговото световно турне „Get on the Bus with the Love Revolution“ („Скачай в автобуса на любовната революция“) ще приключи с концерт на стадион „Академик“ на 27 юли тази година. Това лято в София се очакват и Пинк, Мерилин Менсън и Ванеса Мей.

„София е дом за по-голямата част от общо 200 хиляди български милионери, вного от които са готови да плащат и по 3000 евро за кв.м в центъра на града. Влизащите в категорията богаташи с охота биха купили цели етажи с площ по 2000 кв.м, с добавка от няколко специални пригодени места за съхраняване на спортни коли „Ламборджини“ или „Ферари“ в подземния паркинг“, пише в доклада на „Обелиск“.

Експертът по недвижими имоти зад граница Зои Деър Хол предполага, че британските инвеститори в недвижими имоти, които са 67% от всички купувачи на имоти в България, пропускат открилата се възможност на пазара на луксозни къщи и апартаменти. Нуждата от по-големи и луксозни имоти в най-скъпите райони на градовете, по черноморието и в ски курортите диктува и пазарната еволюция. Нараства и търсенето на такива имоти от страна на чужденци, които работят в България в офисите на мултинационални компании.

„В сравнение с традиционни пазари, като Испания и Португалия, луксозните имоти в България все още са достъпни като цена за много чуждестранни купувачи,“ смята Джеймс Гонзалес, пазарен анализатор в „Обелиск“. По думите му, луксозните апартаменти в рамките на София се продават на средна цена около 100 хиляди английски лири, а „да се намери дори сносно жилище за тези пари в Коста дел Сол ще е много трудно“.

София има идеално разположение и като транспортен възел, а с навлизането на нискобюджетните авиолинии в страната, градът е все по-атрактивна дестинация, твърдят от „Обелиск“. Превозвачът „Wizz Аir“, който ползва София като отправна точка за цяла Европа ще стартира вътрешни полети до черноморското градче Каварна, познато като „Рок столицата на Балканите“. На тамошния рок фест през юли ще се изявяват за пореден път групи като „Моторхед“ и музиканти от ранга на фронтмена на „Лед Зепелин“ Робърт Плант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *