Световни лидери обсъждат последиците от кризата в Давос

Световните лидери „анализират къде сме след кризата“ в рамките на 40-ия Световен икономически форум (СИФ), който се откри днес в Давос. Това заяви основателят на форума Клаус Шваб, цитиран от ДПА, добавяйки, че светът „се е променил из основи“ след финансовия срив, започнал през 2007 година.
Сред другите теми, които ще се обсъждат тази година в Давос, са начините за реформиране на капитализма в период, когато светът излиза от финансовата криза.
Едни от основните опасения в момента са безработицата през 2010 г. и суверенните дългове, които могат да доведат до „социална криза“ след икономическата, отбелязва Шваб.
Ще бъдат дискутирани и проблемите, свързани с инфлацията и опасенията от дефлация, стратегиите за изход от плановете за финансово стимулиране и ситуацията в Хаити поради нейната неотложност.
„Ще започнем основна инициатива, чрез която компаниите да се включат във възстановяването на Хаити“, посочи Шваб пред журналисти в Женева.
Очаква се на форума в Швейцария да участват 2500 души, включително 1200 директори на компании, 250 политици и представители на гражданското общество.
По информация на организаторите, разпространена до медиите, сред световните лидери, които планират да присъстват на форума са президентите на Франция – Никола Саркози, на Бразилия – Луис Инасиу Лула да Силва и на Южна Африка – Джейкъб Зума и кралят на Йордания Абдула Втори. Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, който е представител на ООН в Хаити, също ще присъства на срещата.
На тазгодишното издание на СИФ в швейцарския курорт Давос, което ще продължи до 31 януари, ще присъстват и някои водещи банкери. Сред тях са шефовете на Barclays, UBS, Merril Lynch, Credit Suisse и Deutsche Bank.
На форума се очаква да бъдат и бизнес лидери от компании за хранителни продукти като Nestle, за напитки като Coca-Cola и фармацевтични групи като Merck.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *